+4542679011

Fastlys eller flash

Egentligt er der ikke noget entydigt svar på spørgsmålet, men nærmere en liste over positive og negative sider ved hver type – derefter må den enkelte fotograf vurdere hvilke der er vigtigst og dermed hvilken løsning der vil virke bedst.

Den store forskel ligger, som navnet også antyder, i hvordan lyset fungerer. Fastlys vil lyse med samme intensitet hele tiden, hvor flashlys kun vil lyse når billedet tages. Dette er selvfølgelig en meget primitiv opdeling, men måske et par beskrivelser af de forskellige typer kan opbløde den hårde definition.

Flash bruges også meget ved portrætfotografering.

Der er mange der er i tvivl om hvad der er bedst for dem : fastlys eller flash.

Egentligt er der ikke noget entydigt svar på spørgsmålet, men nærmere en liste over positive og negative sider ved hver type – derefter må den enkelte fotograf vurdere hvilke der er vigtigst og dermed hvilken løsning der vil virke bedst.

Den store forskel ligger, som navnet også antyder, i hvordan lyset fungerer. Fastlys vil lyse med samme intensitet hele tiden, hvor flashlys kun vil lyse når billedet tages. Dette er selvfølgelig en meget primitiv opdeling, men måske et par beskrivelser af de forskellige typer kan opbløde den hårde definition

Fastlys

Fastlys er en lyskilde, som lyser med den ønskede lysintensitet hele tiden – ikke kun når billedet tages. Dette har nogle positive og negative sider. Vælger man et ældre fastlysanlæg, vil der typisk være glødepærer i dem.

Dette betyder at studiet opvarmes kraftigt og at strømforbruget er væsentligt højere end ved moderne fastlysanlæg eller for den sags skyld flashanlæg. I moderne fastlysanlæg er glødepæren erstattet af elsparepærer som drastisk mindsker opvarmningen – både i studiet generelt, men også for modellen.

Generelt er fastlys meget nemme at arbejde med

Generelt er fastlys meget nemme at arbejde med, da de afslører skygger og uønskede effekter i lyssætningen allerede inden billedet tages. Denne gevinst er dog ikke helt så stor længere, efter digital fotografering har overtaget markedet.

Skulle lyssætningen være forkert, vil man se det med det samme på det første billede – uden at skulle have fremkaldt billedet selv, eller i værste tilfælde – efter at have taget en hel serie på analog film og opdage fejlen efter fremkaldelse.

I forbindelse med produktfotografering

I forbindelse med produktfotografering foretrækker jeg selv fastlys – ubetinget. Det er langt den nemmeste måde at lave produktfotografering på, da kameraet blot skal monteres på et stativ og lukkertiden justeres til at matche den lysmængde der er til rådighed. I princippet kan man tage hvilket som helst produktbillede med et 150W fastlyssæt og et stativ.

Hvis vi kigger på negative ting ved fastlysanlæg, så har det en ærgelig fysisk påvirkning af modellen. Når lyset permanent er med fuld styrke, så vil øjet automatisk gøre pupillen meget lille. Dette er en fysisk refleks som næppe kan undertrykkes med andet end solbriller :) Dette kan godt være tiltænkt på visse billeder, men generelt foretrækker jeg naturlige pupiller.

En anden negativ side ved fastlys

En anden negativ side ved fastlys er at de, selv med elsparepærer, bliver varme. Dette skyldes at de som oftest er tændt i langt tid. Varmen betyder at producenter af udstyr ofte ikke har ekstraudstyr (softbokse, snoots, grids eller lignende) i nær samme omfang som til flashanlæg. Det er et simpelt spørgsmål omkring produktgaranti.

En yderligere mulighed med fastlys, er at bruge det som videolys. Fasstlys skal dog have en farvetemperatur der kan bruges.

Den sidste negative side ved fastlys er, at intensiteten på de fleste sæt ikke er kraftig nok

Den sidste negative side ved fastlys er, at intensiteten på de fleste sæt ikke er kraftig nok til at fastfryse bevægelser i billederne. Dette er ikke det samme som at sige at der ikke findes meget kraftige fastlyssæt – for det gør der bestemt!, men sammenholdt med et flashsæt vil fastlys ikke kunne fastfryse i nær samme omfang.

Flashlys

Flashlys er lys som kun lyser når billedet tages, eller som kun lyser med fuld ydelse når billedet tages. Stort set alle flashanlæg har et pilotlys indbygget, som typisk er en 50W eller 100W halogenpære. Dette pilotlys bruges både til at give kameraet nok lys til at fokusere, men også til at lave en grov vurdering af lyssætningen og skyggerne den eventuelt frembringer.

Flashlys fåes i forskellige styrker, typisk angivet i Ws – lige fra 100Ws til 1000Ws eller mere. Den største positive side ved flashlys er dets evne til at fastfryse bevægelser i billeder. Intensiteten af flashlyset tillader fastfrysning af sportsudøvere – ja ligefrem projektiler så fremt kameraet kan tage billedet hurtigt nok :)

Vi bruger også masser af flash lys ved boudoir fotografering.

Den opvarmning der typisk sker med fastlys

Den opvarmning der typisk sker med fastlys vil ikke ske i nært samme omfang med flashlys. Dette skyldes, at pilotlyset kan juseres i styrke, og i mange tilfælde helt slukkes såfremt der er lys nok i lokalet ellers er nok til at kameraet kan fokusere.
Eftersom lyset kun er aktivt i meget få brøkdele af et sekund, vil modellens øjne have normale pupiller, og ikke de meget små pupiller der kendetegner fastlys.

Fordi lyset ikke afgiver så meget varme som fastlys, vil man også kunne bruge langt mere ekstraudstyr til flashanlæg. Dette kan være alt fra softbokse, snoots, beautydishes og meget mere.

Produktfotografering kan godt tages med flash

Produktfotografering kan godt tages med flash, men det er langt sværere at styre end med fastlys. Reflekser og skygger er ikke helt til at vurdere før billedet er taget, men det er ikke umuligt at bruge flashudstyr til produktfotografering.

Der skal dog bruges noget ekstraudstyr for at få flashudstyr til at fungere ordentligt. Eftersom det ikke lyser permanent, er der behov for en triggerløsning. Dette kan være radiotrigger, sychrokabel eller den indbyggede flash – dog skal flashsættet kunne undtrykke kameraets indbyggede flash’s preflash.

Produktfotografering er en essentiel del af reklamefotografens dagligdag.

Hvad er så bedst ?

Tja det er som allerede nævnt ikke helt så nemt at afgøre af andre end fotografen. Der er fotografer der sværger til brugen af fastlys og andre bruger udelukkende flashlys. Typen af billeder du vil tage bør være afgørende for dit valg af lys.

Generelt vil min anbefaling være, at hvis det primært drejer sig om produktfotografering, så er fastlys vejen frem. Den simple lyssætning og lave pris er ikke at fornægte.

Skal du bruge lys til udendørs-, action- eller studiefotografering, så vil jeg anbefale flashlys. Styrken af flashlys er et kapitel for sig selv som vil komme senere :)
“Kan man ikke bare bruge arbejdslamper fra et byggemarked ? De koster langt mindre”.

Jo ! principielt er der intet galt i det. Der er dog et par ting der skal overvejes.

Arbejdslamper bliver MEGET varme og gør det derfor en anelse farligt at sætte noget foran dem (stof eller lignende).

Fælles for begge lystyper er dog, at man skal undersøge farvetemperaturen. Det er ikke så vigtigt hvilken temperatur lyset har, men det er meget vigtigt at alle lamper har samme farvetemperatur. Farvetemperatur kan justeres i efterbehandlingen, men blandede farvetemperaturer kan ikke justeres desværre.

Se flere dygtige fotografer der arbejder med flash her